Saturday, May 12, 2012

AYAM MASAK LEMAK CILI PADI NEGERI SEMBILAN

MENU MASAKAN UNTUK MALAM INI IALAH

AYAM MASAK LEMAK CILI PADI 
NEGERI SEMBILAN




Masak Lemak Ayam Cili Padi




Ingredients

Bahan:
- 1 ekor ayam3 biji cili merah
- 2 batang serai
- 1 labu bawang besar
- 1 keping asam gelugur
- 1 1/4 biji kelapa atau 1paket santan serbuk (1 biji diambil santan, 1/4 biji dijadikan kerisik)
- 20 cili api atau cili kering pedas
- 2.5 sm kunyit hidup
- Garam secukup rasa


Method

Cara membuatnya:
* Ayam dipotong mengikut cita rasa.
* Cili api, cili merah dan kunyit hidup ditumbuk hingga lumat, serai dititik serta bawang besar dimayang halus.
* Masukkan ayam dan bahan yang sudah ditumbuk ke dalam periuk berserta bawang yang sudah dimayang, serai dan santan.
* Masak hingga mendidih.
* Masukkan pati santan,  asam gelugur dan kerisik, kacau hingga rata.
* Apabila ayam sudah empuk, masukkan garam secukup rasa.


No comments:

Post a Comment