MENU MASAKAN UNTUK MALAM INI IALAH
AYAM MASAK LEMAK CILI PADI
NEGERI SEMBILAN
Ingredients
Bahan:
- 1 ekor ayam3 biji cili merah
- 2 batang serai - 1 labu bawang besar - 1 keping asam gelugur - 1 1/4 biji kelapa atau 1paket santan serbuk (1 biji diambil santan, 1/4 biji dijadikan kerisik) - 20 cili api atau cili kering pedas - 2.5 sm kunyit hidup - Garam secukup rasa |
Method
Cara membuatnya:
* Ayam dipotong mengikut cita rasa.
* Cili api, cili merah dan kunyit hidup ditumbuk hingga lumat, serai dititik serta bawang besar dimayang halus. * Masukkan ayam dan bahan yang sudah ditumbuk ke dalam periuk berserta bawang yang sudah dimayang, serai dan santan. * Masak hingga mendidih. * Masukkan pati santan, asam gelugur dan kerisik, kacau hingga rata. * Apabila ayam sudah empuk, masukkan garam secukup rasa. |
No comments:
Post a Comment